İçeriğe geç

Afganistan yönetim şekli nedir

Afganistan’daki Yönetim Şekli

Genel Bakış

Afganistan, parlamenter bir cumhuriyet olan başkanlık sistemi tarafından yönetilmektedir. Yönetim tarafından 2004 yılında kabul edilen bir anayasa ile kurulmuştur. Afganistan’da, ülkenin yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç temel bölümü vardır. Başkan yasama ve yürütme kurumları arasında bir köprü oluşturarak, iki kurum arasındaki ilişkiyi denetlemektedir. Her iki kurum arasında arabulucu olarak çalışan başkan, kurumlar arasındaki çatışmaları çözmek için de rol oynamaktadır.

Yasama

Afganistan’daki yasama kurumu, Afganistan Ulusal Meclisi tarafından oluşturulmuştur. Meclis, 250 üyeden oluşur ve bu üyelerin çoğu, ülke içindeki yerel seçimler aracılığıyla seçilir. Meclis, ülkenin hükümetinin üyelerini seçme, yasaları çıkarma ve yürürlüğe koyma yetkisine sahiptir. Meclis üyelerinin hepsi de, ülkenin yürürlükteki anayasaya uymak zorundadır.

Yürütme

Afganistan’daki yürütme kurumu, hükümet tarafından oluşturulmuştur. Hükümetin başkanı, başkanlık seçimlerinde seçilen Afganistan Başkanı tarafından seçilir. Hükümet, ulusal yasaların uygulanması, devlet içi ve uluslararası politikaların geliştirilmesi ve uluslararası ilişkiler kurulması gibi görevleri üstlenmektedir. Hükümet, Afganistan Ulusal Meclisi tarafından kabul edilen yasaların uygulanmasından sorumludur.

Yargı

Afganistan’daki yargı kurumu, Afganistan Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Bakanlık, yasaların uygulanmasından ve ülkedeki adalet sisteminin korunmasından sorumludur. Adalet Bakanlığı, ülkedeki mahkeme sistemini içerir ve başkan tarafından seçilen yargıçlar tarafından yönetilir. Bakanlık, yargısız infaz ve insan hakları ihlalleri gibi önemli konularla da ilgilenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karşıyaka Escort