İçeriğe geç

Bukalemun ne demek TDK

Bukalemun Ne Demek TDK?

Bukalemun, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından 1973 yılında sözlük ve diğer yayınlarda tanımlanmış bir sözcüktür. Bu sözcük, “büyük boyutlu, kıvrımlı ve hızlı hareket eden bir deniz yaratığı” anlamına gelmektedir. Sözcük, aynı zamanda deniz kabuklularının ortak adı olarak da kullanılmaktadır.

Bukalemun, ortalama 10 cm uzunluğunda ve birkaç santimetre kalınlığındadır. Deniz kabukluları arasında, bukalemun en çok bilinen ve en sık rastlanan türlerden biridir. Sözcüğün kökeni, Yunanca’daki bucalus sözcüğüne dayanmaktadır, bu da “büyük boyutlu” anlamına gelmektedir.

Bukalemun, genellikle deniz tabanında yaşayan kıvrımlı kabuklu bir deniz hayvanıdır. Genellikle deniz tabanına yapışan kaya, çakıl veya diğer büyük cisimleri aramak için hareket eder. Yüzme becerisi oldukça gelişmiştir ve bu sayede deniz tabanındaki arama faaliyetini oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir.

Bukalemun aynı zamanda deniz kabukluları arasındaki en zehirli türlerden biridir. Kabuğu, küçük ve ince kıvrımlı tüylerden oluşur. Bu tüyler, bukalemunun kabuğunda bulunan zehirli sıvıların kolayca püskürtülmesini sağlar.

Bukalemun, deniz kabukluları arasında çok eski bir tür olarak kabul edilmektedir. Bu canlılar, deniz tabanında yaşayan diğer deniz kabukluları gibi gelişmiş bir biyolojisine sahiptir. Bukalemunlar genellikle köpekbalıkları, köpekbalıkları ile birlikte beslenen deniz kuşları, yılan balıkları ve diğer deniz canlıları tarafından avlanmaktadır.

Bukalemun, deniz tabanında arama faaliyetlerine devam eden, güçlü bir deniz kabuklusu olarak tanımlanmaktadır. Sözcük, TDK tarafından 1973 yılında sözlük ve diğer yayınlarda kullanılmaya başlanmıştır. Sözcük, “büyük boyutlu, kıvrımlı ve hızlı hareket eden bir deniz yaratığı” anlamına gelmektedir. Aynı zamanda, bukalemun, deniz kabukluları arasında en zehirli türlerden biridir ve deniz tabanında yaşayan diğer deniz kabukluları gibi gelişmiş bir biyolojisine sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir