Türkiye’de En Çok Görülen Çevre Sağlığı Sorunları
Hava Kalitesi
Türkiye’de en çok görülen çevre sağlığı sorunu olarak hava kalitesi gelmektedir. Hava kirliliği, çoğu bölgede ciddi oranda arttı. Bu sorun, iç ve dış mekanların her ikisinde de ciddi şekilde hissedilen bir sorundur. Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki kirli havaya bağlı olarak ölümlerin her yıl %18’in üzerinde arttığını göstermektedir. Hava kirliliğinin en büyük nedenleri arasında, çok sayıda kent merkezinde üretilen kömür yakan santraller, çevreye atılan atık maddeler ve trafik kirliliği yer almaktadır. Hava kirliliği çevre sağlığını tehdit eden en önemli problemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Atıksu Arıtımı
Türkiye’de atıksu arıtımı, çevre sağlığının korunması açısından önemli bir sorundur. Atıksu arıtma tesislerinin yetersizliği, atıkların doğaya bırakılmasının önüne geçemediği için Türkiye’de bol miktarda kirliliğe yol açmaktadır. Atıksu arıtma tesislerinin yeteri kadar işlevsel olmaması, arıtma tesislerinden çıkan atıkların atmosfere karışmasına ve nehirlerin kirlenmesine neden olmaktadır. Atıksu arıtımı çevre sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayarak çevresel sorunlara önlem alınmasını sağlamalıdır.
Toprak Kirliliği
Türkiye’de toprak kirliliği, çevre sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Toprak kirliliği, toprağa atılan veya toprağa karışan kimyasal maddelerden kaynaklanmaktadır. Toprak kirliliği, çoğu zaman, çevreye atılan atıklar, petrol ve kimyasal maddelerin bertarafının yetersizliği nedeniyle ortaya çıkar. Toprak kirliliği, çevrede bulunan bitki ve hayvanların sağlığını tehdit etmektedir. Toprak kirliliği, çevre sağlığının korunmasında ciddi riskler oluşturmaktadır.