Bingöl hangi bölgede yer alır?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır ve 38° 27′ ve 40° 27′ doğu boylamları ile 41° 20′ ve 39° 54′ kuzey enlemleri arasında yer alır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile komşudur.
Bingöl’ün yüzde kaçı Kürt?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Bingöl hangi mezheptendir?
Etnik aidiyet vurgusu, diğer toplumlara kıyasla ağırlıklı olarak Zaza olan Bingöl halkı arasında daha zayıftır. Nüfusun neredeyse tamamı Müslümandır, ancak mezhep ağırlıklı olarak Sünnilerden (Şafiiler)9 ve kısmen Alevilerden oluşmaktadır.
Bingöl’ün diğer adı nedir?
İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Bingöl kaçıncı bölge?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Doğuda Muş, kuzeyde Erzurum ve Erzincan, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile çevrilidir. Bingöl İli, 41°-20° ve 39°-56° doğu boylamları ile 39°-31° ve 36°-28° kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Bingöl Zaza mı?
Öğrendiğimiz kadarıyla Bingöl halkının %80-85’i Zaza… Kürtçe konuşan %15-20 var… Ancak çoğunluğu Kürt kökenli değil…
Bingöl Kürt mü Alevi mi?
Bingöl Alevilerinin bir kısmı Kurmanc, bir kısmı Dimili (Kird/Zaza). Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır.
Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?
Ankara (Rûdaw) – 2014 yılında 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusu, 2015 yılı sonunda 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri arasında en fazla nüfusa sahip olan il ise Antep oldu.
Zaza ve Kürt aynı mı?
Türkiye’de bilimsel araştırmaların aksine Zazaca dili ve Zazalar genellikle Kürtçe olarak sunulmaktadır. RTÜK, 2012 yılında Zazaca sınıflandırması için uluslararası sınıflandırmalar ve dilbilimciler yerine Kürt Enstitüsü’ne danıştı. Daha sonra Zazaca dilini bir lehçe olarak tanımlamaya karar verdi.
Bingöl neyi ile ünlü?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl hangi parti?
Bingöl BelediyesiAdaylıkSonuçlarıKısa.Oy SayısıKatılım Oranı59%.
Bingöl gelişmiş mi?
SEGE verilerinde Bingöl ilinin de yer aldığı altıncı düzey gelişmiş iller Tablo 7’de listelenmiştir. Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılında hazırladığı SEGE 2017’ye göre Bingöl, altıncı düzey gelişmiş iller arasında yer almaktadır.
Bingöl Kürtçe ismi nedir?
Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրրրրրրאריייייייייקי) Bingöl ilinin merkezi olan şehirdir.
Bingöl’ün özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Rakım 3.500 m.
Çolig ne demek?
“ÇEVLİK” kelimesi günlük dilde “ÇOLİG” olarak varlığını sürdürmektedir. Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu isim özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılır.
Bingöl hangi şehirden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl’de neyi meşhur?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl’de Türk var mı?
Türkler, Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingöl’de deniz var mı?
Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyüne bağlı Aksakal Gölü mezrasında bulunan yüzen ada, bölge halkı tarafından keşfedildi. 4. Bingöl-Solhan karayolu üzerinde.